The making of...een patroon

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 13:33

Wie wel eens een patroon heeft besteld weet dat mijn patronen met de hand door mij getekend zijn. Er komen geen ingewikkelde computerprogramma's aan te pas. Ten eerste heb ik die programma's niet. Ten tweede weet ik niet hoe dat moet. Dit zou natuurlijk op te lossen zijn: je kunt het immers leren. ;-)

Maar het belangrijkste waarom ik ze met de hand teken: ik houd er gewoon van om ouderwets handwerk te leveren. Misschien vind je dat gek of ouderwets, maar ik vind het fijn.

Ik ga als volgt te werk.

Meestal heb ik al een basispatroon, wat ik voor de kleertjes in de shop gebruik. Tijdens het maken van de kleertjes pas ik het patroon aan, totdat ik helemaal tevreden ben. Pas dan beslis ik of dit een kooppatroon gaat worden. (In dit geval van BBL0613 Patroon Pietenpak, 6-delig | Nappi.nl)

En dan begint het echte werk: allereerst het maken van de werkbeschrijving. -->

Tijdens het naaien van het project staat  mijn laptop naast mij en typ ik uit wat ik precies doe en in welke volgorde. Ondertussen maak ik foto's van bepaalde details tijdens het naaien. Als het nodig is gebruik ik deze foto's  ter verduidelijking van de werkbeschrijving. Soms is iets heel moeilijk onder woorden te brengen, maar als je de werkwijze op een foto ziet is het meteen duidelijk.

Daarna teken ik het patroon uit op ruitjespapier met ruitjes van 0,5 cm. in het vierkant. Niet op het normale patroonpapier, maar gewoon dat wat in een ringband past. Ik vind die kleine ruitjes erg fijn om te gebruiken, want zo kan ik veel preciezer de maat aanhouden. Iets wat heel belangrijk is met poppenkleertje. Het patroon wordt getekend op papier van A4 formaat, zodat je het thuis op een normale printer kunt afdrukken. 

Als de werkbeschrijving en het patroon goedgekeurd zijn gaat het patroon naar mijn vaste tester Sylvia (van BySyl poppenkleertjes). Zij is mijn steun en toeverlaat en test het patroon super kritisch. We hebben dan heel wat app-verkeer met elkaar. De meeste opmerkingen van haar verwerk ik daarna in het patroon cq. werkbeschrijving.

<--Als Sylvia en ik beiden tevreden zijn dan wordt het patroon "officieel" uitgewerkt. Ik teken de patroonlijnen met een zwarte dunschrijver in en lees voor de laatste keer de werkbeschrijving nog eens kritisch door. Daarna maak ik van het patroon een PDF en sla alles netjes op op mijn laptop. Het patroon is klaar om verkocht te worden.

 

 

 

 

Ziezo, denk je misschien, dat was dat.

Maar nee, eerst komt het plaatsen van de foto's van de werkbeschrijving op de website. -->

Omdat ik niet in het bezit ben van professionele apparatuur komen de foto's niet altijd duidelijk over op het patroon. Daarom plaats ik ook de foto's hier, zodat je ze op je gemak kunt vergroten en bekijken. Extra service van mijn kant, hahaha.

Dan pas wordt het patroon in de webshop geplaatst en kunnen jullie het bestellen.

Het nieuwe patroon wordt ook gelanceerd op social media, dus als je op de hoogte wilt blijven is het zeker de moeite waard om me te volgen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.