Naaitip: Wat betekent recht van draad en is het belangrijk?

Gepubliceerd op 8 mei 2024 om 14:55

Wat wordt bedoeld met recht van draad op een patroontekening?

Je ziet op een patroontekening altijd een rechte lijn of lange pijl staan.

Met deze lijn/pijl wordt “recht van draad” bedoeld. Vaak staat de tekst ook nog naast de lijn/pijl vermeld. Maar wat betekent dit eigenlijk?

Dit is een beetje ingewikkeld om uit te leggen, maar het is wel heel belangrijk dat je er rekening mee houdt als je de patroondelen op de stof legt. Als je dat niet doet dan zal de kleding niet mooi vallen. De pijpen van een broek zullen gaan draaien bij het dragen en de naden en/of zomen zullen uit gaan zakken. Bovendien passen de patroondelen niet goed meer aan elkaar. Dat naait lastig, want naden kunnen gaan lubberen en rimpelen.

Maar hoe bepaal je nu de recht van draad richting?

Bij niet rekbare stof bepaal je dit heel gemakkelijk als volgt:

Als je goed kijkt zie je dat de stof bestaat uit allemaal hele dunne draadjes, die geweven zijn tot een lap katoen. De draadjes lopen van links naar rechts (horizontaal)  en van boven naar beneden (verticaal). De richting van de verticale draadjes is de recht-van draad richting. Leg straks je patroondeel dan ook met de pijlen waar R.V.D. bij staat in die richting op de stof.

Het is handig om het lapje katoen wat je wilt gaan gebruiken alvast op te zoeken. Dan leg ik je uit hoe je de recht-van-draad (R.V.D.)  kunt ontdekken.

 

Koop je een lap stof in de stoffenwinkel, dan heeft de stof aan de linker- en rechterkant een zelfkant. Dit is een kant die niet rafelt. De recht van draad richting loopt altijd parallel aan de richting van de zelfkant.

Maar als je een restlapje stof  gebruikt zit de zelfkant er vaak niet meer aan. Je zult de echt van draad richting dus zelf moeten vinden. Soms zie je het gelijk, maar soms is het lastig.

Kun je de recht van draad richting niet goed zien? Dan zijn er nog een paar andere handigheidjes hoe je hem kunt ontdekken.

 

  • Pak het lapje stof vast met je linker- en je rechterhand. Trek er eens stevig aan. Krijg je rimpels in de stof en lijkt het of het lapje een beetje uitrekt? Dan heb je precies NIET de recht van draad, maar lopen alle draadjes juist schuin. Draai het lapje steeds een beetje en trek er aan totdat er nagenoeg geen rimpels meer in het lapje komen en het niet meer rekt. Dan heb je de recht-van-draad richting gevonden.

 

 

  • Je ziet aan de zijkanten van het lapje katoen als het goed is wat rafels/losse draadjes hangen. Probeer maar eens een paar verticale draadjes los te trekken, dan zie je dat de horizontale draadjes blijven zitten. Daardoor zie je hoe de verticale draadjes lopen en dan weet je ook: dit is de recht-van-draad richting.

Deze handigheidjes werken alleen met katoen of een andere niet rekbare stof.

Als je tricot of een andere gebreide, rekbare stof hebt werkt het zoeken van de recht van draad richting anders. Ook bij rekbare stof is de zelfkant de leidraad voor het bepalen van de recht van draad richting. En ook hier geldt: de recht van draad richting loopt parallel aan de zelfkant (zoals hierboven al is uitgelegd).

Rekbare stof is eigenlijk gebreid. Trek bijvoorbeeld maar eens aan een tricot stofje. Als je goed kijkt en de stof uitrekt zie je op de goede kant van de stof allemaal kleine lijntjes. Aan deze kleine lijntjes kun je de recht van draad richting bepalen. Ze horen verticaal te lopen, dat is de recht van draad richting.

Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Probeer het met verschillende stofjes en je zult zien dan je na een paar keer goed kijken en proberen heel gemakkelijk bepaalt wat recht van draad is. Succes!

 

Groetjes, Jannie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.