Naaitip: Voorkom gedraaid elastiek in de tunnel

Gepubliceerd op 3 april 2024 om 19:23

Stel: je hebt zojuist een superleuk broekje voor de pop gemaakt. Helemaal goed gelukt! Alleen het elastiek moet nog door de taille. Je meet bij de pop de juiste lengte en trekt het door de opening van de tunnel. Je stikt de uiteinden netjes op elkaar en sluit ook maar meteen het opengelaten stukje. 

En dan... grrr, het elastiek zit gedraaid! Eerst denk je stiekem nog: zal ik het laten zitten? Maar je weet: ik ga me er aan storen. Met een grote zucht pak je het tornmesje en daar ga je: je maakt voorzichtig een stukje van de tunnel weer open, maakt het stiksel van het elastiek weer los en haalt het er nog een keer door. 

Deze ergernis had voorkomen kunnen worden, en wel op een heel gemakkelijke manier. Allereerst kun je het beste de tunnel niet te breed maken ten opzichte van het elastiek. Als je veel ruimte overhoudt naast het elastiek zal het sneller gaan draaien. Niet alleen met het inrijgen kan dat gebeuren, maar ook als je broekje klaar is heeft het elastiek veel ruimte om te draaien of dubbel te klappen. Dit draaien kun je overigens weer een beetje 'repareren' door op een paar plaatsen een verticaal stiksel over de tunnel en tegelijkertijd het elastiek te plaatsen. Maar voorkomen is beter dan repareren, toch? 

Nu is het soms heel lastig om te zien of je elastiek gedraaid zit als je het door de tunnel hebt gehaald, maar de uiteinden nog niet op elkaar hebt gestikt. Soms is het laatste eindje elastiek wat je doorhaalt zodanig uitgerekt, dat er veel plooivorming zit in het laatste stukje van de tunnel. Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door vóór je het elastiek door de tunnel rijgt op de uiteinden van het elastiek een merktekentje te zetten. Hieronder laat ik je zien wat ik bedoel. Een filmpje zegt vaak meer dan woorden. Ik gebruikte een balpen voor de merktekens, omdat ik een stevige stof had, die niet doorschijnend was. Misschien is het handiger om een uitwasbare stift of een potlood te gebruiken, zeker bij delicate stoffen. 

 

Vergeet niet vóór je de opening van de tunnel dicht stikt het broekje even bij de pop te passen. Meten is weten.

 

Het resultaat is een heel leuk broekje met een nette afwerking. De poppenouder zal tevreden zijn, en jij ook neem ik aan. 

Daar doen we het voor. 

 

Groetjes, Jannie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.