Naaitip: een golvend randje langs een tricot zoom

Gepubliceerd op 26 februari 2024 om 15:34

Soms heb je van die kleine trucjes om iets op een bijzondere manier af te werken. Neem nu een roezel of onderkant rokje. Je kunt natuurlijk een gewone rolzoom maken. Tip top netjes. Maar een roezel of de zoom van  een cirkelrokje van tricot kun je ook iets extra's meegeven. 

Bij het laatst ontwikkelde patroon BBN2629 Patroon romper en cirkelrokje bedacht ik dat het mooi zou zijn om aan de roezels en de onderkant van het rokje een golvend randje te maken in plaats van het 'normale' rolzoompje. Hierdoor vallen de roezels net iets mooier en het rokje lijkt nóg meer zwier te krijgen, wat je juist graag wilt. Een cirkelrokje is gemaakt om te dansen en te zwieren en dat wil de pop natuurlijk ook graag, hihi!

Het lijkt erg ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk. Je hebt er alleen een zigzagsteek voor nodig. 

 

Hoe gaat dat in zijn werk? Ik probeer het hieronder zo goed mogelijk uit te leggen.

Tip:  misschien is het handig om vooraf even te oefenen met een proeflapje. Er is vast wel een klein stukje 'afval' over van de tricot die je voor de romper of het rokje gebruikt. (Zo zie je trouwens, bij het naaiwerk is zelfs het afval nuttig te gebruiken!) Het effect kun je trouwens alleen met rekbare tricot bereiken. French terry en jogging zijn niet geschikt. 

Allereerst: het is heel belangrijk om het patroondeel te strijken VOOR je het golvende randje stikt. Als je dit erna doet dan strijkje de gegolfde rand plat en is alle werk voor niets geweest. 

Werk de ronde kant van de roezel en de onderkant van het rokje. af met een zigzagsteek (ik gebruikte steeklengte 2 en steekbreedte 3.6). Trek hierbij hard aan de rand van de roezel en/of rokje. Gebruik de rek maximaal. Dit gaat het beste als je zowel vóór als achter het naaimachinevoetje aan de tricot trekt. Op deze manier ontstaat er een golvend randje. Op de foto zie je hoe het moet gaan worden. Je kunt de foto vergroten door er op te klikken. Ik heb voor de duidelijkheid contrasterend garen gebruikt, zodat je de zigzagsteek goed kunt zien. Ik stikte precies langs de rand van de roezel. Je moet de rand echt heel goed uitrekken.

 

Wacht, ik plaats ook een filmpje waar misschien nog duidelijker te zien is wat ik bedoel.

Helaas had ik mijn rechterhand nodig voor het filmen, maar normaal gesproken gebruik ik die achter het voetje van de naaimachine om de zoom van (in dit geval) het rokje een beetje bij te sturen en door te voeren onder het voetje. Dat moet je er dan maar een beetje bij denken. (en ja, ik heb een pleister op mijn duim. Gewoon iets te enthousiast snijbonen gesneden met het koksmes. Dus niet gewond geraakt door de naaimachine, mocht je dat soms denken, haha) 

Echt, het is niet moeilijk om ook zo'n mooi randje te stikken. Het is gewoon even oefenen. Lukt het niet meteen? Dat is normaal, ook bij mij ging het echt niet meteen even netjes. Je moet vooral niet bang zijn om aan de rand van de tricot te trekken.  Hoe harder de tricot uitrekt, hoe meer de rand gaat golven en hoe meer effect je krijgt. Probeer wel de transporteur van de naaimachine zijn werk te laten doen, dus niet zelf de stof onder het voetje door trekken. 

Zou zouden de roezels er moeten komen uit te zien. Als je ze dan nog gerimpeld op de schouder plaatst dan geeft dat een prachtig resultaat.

 

Zeg nou zelf: dit is toch een rokje om mee te zwieren en te zwaaien!

 

 

Aah, en dan vergeet ik het nog bijna te vertellen: het patroon van de romper en het cirkelrokje komt binnenkort ook voor de pop van 32-36 cm. in de webshop. Stay tuned!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.