Patroon voor beginners, met minicursus

Gepubliceerd op 14 augustus 2022 om 15:55

Een paar weken geleden is er weer een nieuw patroon gelanceerd: een patroon waarmee je een zomerse haltertop en rokje voor Baby Born kunt maken. 

Het is een super simpel patroon, speciaal ontwikkeld voor kinderen die, onder begeleiding van een volwassene,  willen leren naaien met de naaimachine. Maar ook voor een beginnend naai(st)er is dit patroontje een aanrader, mede dankzij de duidelijke minicursus.

Het patroon is ontworpen voor een babypop van 43 cm. (bijvoorbeeld Babyborn), maar past ook de meeste andere poppen met soortgelijke afmetingen.  

Het patroon bevat, naast de patroontekening en de  werkbeschrijving een minicursus (5 pagina's), waarin onder andere een uitleg over de patroontekening en de afkortingen, de naaimachine en de basis steken, het strijkijzer, de werkbeschrijving en het knippen van de stof. 

In de uitgebreide werkbeschrijving (11 pagina's) zijn veel instructiefoto's opgenomen, die je ook  kunt terugvinden op de website.

Het patroon kun je hier vinden: BBN2623 Patroon haltertop en rokje, incl. minicursus

 

Wil je weten hoe ik er toe kwam om dit patroon te ontwikkelen?  Lees dan even verder.

Een tijdje terug kreeg ik de vraag of ik Julia, een meisje van 11 jaar, een basis naailes wilde geven. In eerste instantie zag ik dat niet zitten. Maar...

Het idee om een patroon speciaal ontwikkeld voor kinderen en/of beginnende naai(st)er te ontwikkelen zat al een tijdje verstopt in een doosje in mijn hoofd, maar er echt aan beginnen kwam er maar niet van. Ik wist eigenlijk niet hoe ik het moest uitwerken. 

De vraag van de mama van Julia kwam eigenlijk precies op tijd: als ik het patroon zou uitwerken kon ik de basis naailes van Julia en het testen van een patroon met elkaar combineren. Om teleurstelling bij Julia te voorkomen besloot ik haar niets te beloven vóór het patroon een feit geworden was. 

Eerst moest ik een setje bedenken met alleen maar rechte naden en dat was op zich al een hele uitdaging. Het werd een haltertop met tunnels en een rokje met elastiek. Mijn eigen testfase brak aan. Het moeilijke was dat ik moest denken als een kind. Als je bedenkt dat ik 58 ben, kun je je voorstellen dat dat voor mij al héél lang geleden is, hahaha.

Natuurlijk moest ik ook de werkbeschrijving maken in kindertaal. Toen ik daarmee bezig was, bedacht ik dat het gemakkelijker zou zijn om naast de "normale" werkbeschrijving ook een minicursus met de meest voorkomende naaitermen te schrijven.

Ik moet zeggen dat er heel wat testwerk en slapeloze uurtjes in dit patroon zitten. Elke keer als ik dacht: "dit is het" kwam ik toch weer iets tegen wat naar mijn idee net niet duidelijk genoeg was. Om niet te veel slaap te hoeven missen ging ik soms    's nachts mijn bed uit om dat wat ik bedacht op te schrijven. Het moest niet gekker worden. ;-). Eindelijk was het patroon klaar om getest te worden,

Gelukkig bleek Julia nog steeds geïnteresseerd in de naailes. Op de afgesproken datum stond ze, compleet met haar eigen naaimachine, voor de deur. Toen we haar naaimachine hadden geïnstalleerd bleek dat ze het voetpedaal was vergeten. Geen nood, ik had nog een oude naaimachine die qua bediening en knoppen heel veel op die van haar leek.

We gingen aan de slag, met de afspraak dat Julia alles mocht vragen en zeggen. Zo hielpen wij elkaar. Zij leerde de handigheidjes van het naaien en ik kon de beschrijving controleren en zo nodig nog nét iets verbeteren. 

Julia bleek een ijverig en leergierig meisje te zijn. Eerlijk gezegd liep alles op rolletjes en was het heel gezellig. We werkten heel hard, maar kletsten ook heel wat af. Onder andere over oppaskindje Lotte, die een paar dagen in de week bij Julia thuis kwam. Lotte speelde graag met  de oude Baby Born van Julia en zo'n nieuw setje kwam dus mooi uit. 

Ook vertelde Julia dat ze later het liefst modeontwerpster zou willen worden. Daarom wilde ze zo snel mogelijk leren naaien.  Het verklaarde ook meteen waarom ze zo leergierig was. ;-)

Tussendoor aten we snel onze boterhammen in de keuken. Halverwege de middag was het hele setje af. Julia was tevreden, en ik ook. Het was een hele leuke dag. Julia, je was een super leerling en een geweldige tester. Bedankt! 

 

Kijk hieronder hoe enthousiast Julia aan de slag ging met het patroon

*************

 

Een paar dagen later kreeg ik onderstaande foto van Baby Born met een nieuw setje. Is het niet geweldig?
Julia heeft dit setje helemaal zelfstandig gemaakt, met behulp van haar ervaringen bij de naailes en het patroon. Hieruit blijkt toch zeker wel dat ze een super talent is.

Julia, je droom gaat uitkomen, hoor: jij wordt gewoon modeontwerpster!

*************

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.