Het verhaal achter de luier

Gepubliceerd op 11 augustus 2018 om 20:07

Afgelopen week maakte ik weer een aantal luiers. Dit keer voor Baby Born. Ze zijn erg populair bij de poppenkinderen, want ja, wat moet Baby Born zonder luier? 

Het maken van een luier lijkt een heel eenvoudig werkje (en dat is het eigenlijk ook), maar je bent er toch wel even mee bezig. Laat ik jullie eens meenemen in het hele proces...

Je hebt nodig: een stukje leuke katoen, fleece voor de voering, een stukje stevig klittenband en garen in een bijpassende kleur.

Dan knip je de luier één keer uit de katoen en één keer uit de fleece. (Da's dus al twee keer knippen voor één luier, hihi)

Daarna leg je de katoen en de fleece met de goede kanten op elkaar en stikt de luier rondom op elkaar, waarbij je een klein stukje openlaat om de luier te keren. Vervolgens knip je de naad terug tot drie millimeter. Dat is best een precies werkje, want tekort op de stiklijn knippen betekent dat de katoen zou kunnen gaan "kerven". Als je de naad te breed laat dan is het moeilijk om de rondingen van de luier netjes te krijgen. De boel gaat dan bobbelen.

 

Nu ga je de luier keren, dat wil zeggen je duwt de luier door het kleine gaatje, wat je hebt opengehouden, zodat de goede kant naar buiten komt. Ik gebruik daarbij altijd de achterkant van een klein verfkwastje om de rondingen goed naar buiten te kunnen duwen. Vervolgens stik je de luier smal op de kant door, waarbij je meteen het gaatje dicht stikt. Het doorstikken zorgt er ook voor dat de luier op de naad niet gaat "kerven" (waar ik het al eerder over had).

Vervolgens stik je het klittenband op de luier. Het zachte stuk klittenband komt op het voorste gedeelte waar de buik van de pop komt en wel op de katoen. Het harde gedeelte wordt in tweeën geknipt en wordt op de zijflappen van de luier gestikt, op de kant waar de fleece zit.

Ik gebruik altijd het dikke stevige klittenband, want de luier wordt veel open en dicht gedaan.

Voor kleertjes gebruik ik ook vaak het zogenaamde micro-klittenband, wat veel soepeler is, maar ook iets minder stevig dicht blijft zitten. Ja, zelfs het klittenband moet je kiezen........

De luier is nu klaar.

Zoals je ziet zit er toch nog heel wat werk aan zo'n luiertje. Alles bij elkaar ben ik toch wel een klein half uurtje met één luier bezig, hoor, en ik ben toch wel redelijk ervaren, vind ik zelf ;-) Dan is de prijs die ik voor zo'n luier vraag toch echt niet te veel? Of vinden jullie van wel?

 

Wil je ze in de shop zien? Klik voor Baby Born op deze link: Bed en bad en voor My little Baby Born: Bed en bad

 

Reactie plaatsen

Reacties

Angela Bosstad
6 jaar geleden

Zijn er nog pietenpakjes te koop, ze zien er geweldig uit!