Nieuwe stiksels.

Gepubliceerd op 10 juli 2019 om 13:38

In januari dit jaar werd ik de trotse bezitter van een nieuwe naaimachine, een Bernina 475. De oude naaimachine was écht aan vervanging toe, maar toch deed het me zeer om er afscheid van te nemen. Ik had hem al heel lang en kon de weg er blindelings op vinden. Maar goed, het moest maar. 

De eerste paar dagen op de nieuwe machine waren niet leuk, en dat is nog zacht uitgedrukt. Bij elk stikseltje moest de dikke gebruiksaanwijzing geraadpleegd worden. Maar toen het eenmaal begon te wennen ging ik de naaimachine van lieverlede waarderen. En nu? Nu kan ik niet meer zonder. Wat een regelmatig stiksel maakt de machine, wat een prachtige knoopsgaatjes! En wat heerlijk dat de machine de draad automatisch afknipt. Een prachtige afwerking én het scheelt veel garen....en garen is duur... dus da's mooi  meegenomen. Je mist het niet als je het niet hebt, maar nu zou ik dat niet meer willen missen. Eén keertje gaf de machine steeds storing en moest even terug naar de dealer. Het was maar één dagje, maar ik was zó blij dat ik hem weer kon ophalen. Gemak went gauw.

De naaimachine is ook erg uitgebreid en heeft bijvoorbeeld heel veel stiksels. De zogenaamde "nuttige steken", die ik het meeste gebruik, zijn royaal aanwezig, maar ook heel veel sierstiksels. Je kunt er ook letters en woorden mee borduren, maar die zijn maar klein. Wil je echt mooi en groot borduren, dan heb je een borduurmachine nodig. Maar daar zie ik vooralsnog voor mij het nut niet in. Ook zit er een quiltprogramma op met heel veel steken. Maar die steken kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken, haha.

 

Afgelopen week maakte ik een aantal setjes voor de jongenspop en ik besloot om eens wat sierstiksels uit te proberen. 

Over de pijp van dit spijkerbroekje rijdt een hele colonne vrachtautootjes. Leuk he!

Jammer genoeg heb ik gewoon garen gebruikt en dan wordt de tekening wat dunnetjes. Ik denk dat het mooier is om speciaal borduurgaren te gebruiken. Iets voor de volgende keer!

Datzelfde spijkerbroekje heeft een "nepgulp". Ook leuk om door te stikken met een sierstiksel. Hier gebruikte ik ook gewoon garen, maar doordat de machine bij deze steek drie keer over elkaar stikt krijg je de illusie dat er dikker garen is gebruikt. Ik vind hem top!

Onder aan de gulp naaide ik een trensje. Je kunt de naaimachine zó instellen dat hij dat automatisch op de gewenste lengte doet. Hier naaide ik het trensje voor de sier, maar op de uiteinde van een naad is het een goede versteviging. De naad zal dan niet snel inscheuren als het kindje een beetje moeite heeft met het aantrekken van de kleertjes. 

Een verhaal apart zijn de zomen in de shirts. De shirts zijn gemaakt van tricot, wat rekbaar is. Daarom kun je niet elke steek gebruiken bij het naaien. De zoom moet kunnen rekken zonder dat de draad breekt en de zoom los zou gaan. Bij de linkerfoto heb ik een bepaalde steek gebruikt, die in het programma van de "nuttige steken" staat. Deze steek wordt ook vaak gebruikt bij ondergoed en dergelijke en kan ook heel goed als decoratieve steek gebruikt worden.  Mooi zoompje toch?

Bij de rechterfoto heb ik een steek uit het quiltprogramma gebruikt. Ook hierbij blijft het tricot mooi rekbaar. Deze steek ga ik zéker onthouden. Hier is wederom gewoon garen gebruikt wat een paar keer over elkaar gestikt is.

 

Poppenkleertjes maken vind ik altijd al leuk, maar met het uitproberen van de nieuwe steken hélemaal. De naaimachine en ik zijn wéér grotere vrienden geworden.

 

Fijne dag allemaal!

Reactie plaatsen

Reacties

E.Groenenberg
5 jaar geleden

Dat is handig en ziet er zo mooi uit ook als bij een shirt de zoom wat los laat.Je bent een bofkont met zo’n machine🍀👌

De Breimeisjes
5 jaar geleden

Ha, ik heb je blog gevonden :-)
Wat een mogelijkheden met je nieuwe machine en wat een leuke setjes heb je gemaakt!
Groetjes,
Akkelien

marmarel
5 jaar geleden

Heerlijk he, zo'n nieuwe naaimachine! Die van mij heb ik al weer jaren. Ik ben er nog steeds blij mee, al is die denk ik niet zo uitgebreid als die van jou. Ik heb het poppenkleertjes naaien ook voorzichtig aan weer wat opgepakt, zó leuk om te doen!