Hoedje haken, gratis patroon

Gepubliceerd op 10 augustus 2019 om 17:40

De zomers in Nederland worden steeds warmer! Dat deed me eraan herinneren dat ik nog een patroontje had van een gehaakt zomerhoedje voor Baby Born.

Ooit schreef ik regelmatig mijn belevenissen in een blog, genaamd Jannies Hobbyhoek.

Op een gegeven moment was mijn 'winkeltje' zodanig gegroeid dat ik een webshop opende onder de naam Nappi. Het bloggen schoot er steeds meer bij in, zodat ik besloot ermee te stoppen. Ik schreef een laatste bericht, maar het blog bestaat nog steeds. Grappig, dat ik nu dus weer een blog heb op deze website, maar dat terzijde. 

Op het 'oude' blog deelde ik een keer een patroon van een gehaakt hoedje. Het bolletje van het hoedje was eigenlijk een mutsje wat op de blog van https://renatehakenenzo.blogspot.com/2014/09/patroon-jurkje-en-mutsje-baby-born-pop_8.html te vinden is.  Tussen haakjes, er staan nog een paar patronen van gehaakte poppenkleertjes op haar site, dus snuffel gerust eens rond bij haar.

Als variatie op het mutsje bedacht ik een rand aan het mutsje en zo ontstond het hoedje.

Hieronder deel ik het hele patroon, inclusief het (iets aangepaste) gedeelte van het mutsje van Renate. Dan kun je lekker doorhaken zonder van site te hoeven wisselen... ;-)

Ik haakte alle hoedjes op de foto met Catania katoen en haaknaald 3.5. Ik raad aan om tussendoor het hoedje regelmatig te passen. Als je met een haaknaald groter of kleiner haakt of andere katoen/wol gebruikt, kan het zijn dat het hoedje groter of kleiner wordt, pas dan het patroon aan. 

Bij een te klein bolletje: haak in de eerste toer een stokje meer in de magic ring.

Bij een te groot bolletje: haak in de eerste toer een stokje minder in de magic ring.

Hoe je een magic ring maakt kun je hier vinden. https://www.breimeisje.nl/magische-ring-haken/

 

PATROON GEHAAKT HOEDJE BABY BORN

Gebruikte afkortingen:

st = stokje

v = vaste

l = losse

Sluit alle toeren met een halve vaste en haak in elke toer als eerste stokje twee lossen.

Van toer 4 tot en met toer 13 moet je in het boogje beginnen, Om in het eerste boogje van de volgende toer te komen, sluit je de voorafgaande toer met een halve vaste en haak je met halve vasten over de stokjes naar het boogje toe. Haak daarna twee lossen als eerste stokje boven het boogje.

 

Begin met een magic ring.

Toer 1: 10 st in de magic ring

Toer 2: 2 st in elk stokje

Toer 3: * 2 st in stokje, 1 l, 1 steek overslaan*, herhaal van * tot *

Toer 4: * 2 st tussen de stokjes, 1 l, 2 st in boogje, 1 l* herhaal van * tot *

Toer 5: * 2 st in boogje, 1 l* herhaal van * tot *

Toer 6: als toer 5

Toer 7: als toer 5

Toer 8: *2 st in boogje, 1 l, 2 st in  boogje, 1 l, 3 st in boogje, 1 l*, herhaal van * tot *. In het laatste boogje geen 2 stokjes, maar 3 stokjes.

Toer 9: als toer 5

Toer 10: *2 st in boogje, 1 l, 2 st in  boogje, 1 l, 3 st in boogje, 1 l*, herhaal van * tot *. In het laatste boogje geen 2 stokjes, maar 3 stokjes.

Toer 11: als toer 5

Toer 12: als toer 5

Toer 13: als toer 5

Gemiddeld genomen is dit de hoogte waarop je aan de rand van het hoedje zou beginnen, namelijk 1/2 tot 1 cm. boven het oor. Pas het bolletje even bij de pop. Haak er eventueel nog een toer als toer 5 bij.

Begin daarna met de rand als volgt:

Toer 14: *2 st op stokjes, 2 st in boogje*, herhalen

Toer 15: *1 st, 2 l, 1 st overslaan*, herhalen

Toer 16: in elk boogje * 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste*, herhalen

Toer sluiten met een halve vaste en afhechten. 

 

Is het hoedje iets te ruim uitgevallen? Rijg dan een rond elastiek door toer 14 of plaats een elastiekje zodanig dat je het onder de kin kunt doen. Bij mij was het niet nodig, de hoedjes blijven prima zitten.

 

Dit patroontje is alleen bestemd voor eigen gebruik. Niets van dit patroon mag worden gepubliceerd, niet worden doorverkocht, of voor wederverkoop gebruikt, zonder mijn toestemming.
Wel mogen de kleertjes gewoon worden verkocht, mits ze van begin tot einde zijn gemaakt door één persoon. Vermeld er wel even bij dat het patroon ontworpen is door Jannie Spronk (www.nappi.nl)

 

Het is een fijn tussendoor werkje en ook handig om je restjes op te maken.  Ik haakte er op ons balkon een aantal in mijn luie tuinstoel en plaatste er wat strikjes en bloemetjes op om het helemaal af te maken. 

Heel veel plezier met het maken! 

Reactie plaatsen

Reacties

E.Groenenberg
5 jaar geleden

Wat zijn ze leuk,van wol en een beetje groter is het ook voor de winter mooiđź’•

Patricia Verdegem
3 jaar geleden

Dankjewel voor dit patroon die je gratis aanbiedt..Heb je ook patronen voor petjes?