Luier pop 32-36 cm, gratis patroon

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 17:15

Een poppenluier is natuurlijk onmisbaar in de poppengarderobe. Met dit gratis patroon maak je in een handomdraai deze luier voor poppen met een afmeting van 32 tot 36 cm. Hier dragen  de Paola Reina Gordi van 34 cm. en  My Little Baby Born van 32 cm. de luier. maar hij past ook andere poppen met soortgelijke afmeting.

Ik heb het patroon een tijdje geleden zelf ontworpen en ik wil het graag gratis met jullie delen.  Ook schreef ik er een tutorial bij hoe je de luier heel gemakkelijk maakt. Daardoor is dit patroon ook zeer geschikt voor beginnende naai(st)ers!

 

Je hebt nodig: 

  • het patroon
  • een stukje stof van 25 x  25 cm. voor de bovenstof (ik gebruikte katoen met een leuke jungle print)
  • een stukje stof van 25 x  25 cm. voor de voering ( ik gebruikte wafelstof, maar fleece is ook erg geschikt)
  • 1 stukje klittenband van 9 cm. lang
  • bijpassend garen

 

 

We beginnen met het patroon. Je kunt het hier gratis downloaden

Download patroon luier pop 32-36 cm.

LET OP Bij het patroon zit ook de werkbeschrijving, maar dan zonder de foto's. Die kun je op deze pagina bekijken.

Als je op de foto's klikt, dan worden ze vergroot en kun je het nóg beter zien.

 

Dit patroon is alleen bestemd voor eigen gebruik. Niets van dit patroon mag worden gepubliceerd, niet worden doorverkocht, of voor wederverkoop gebruikt, zonder mijn toestemming.

Wel mag de luier gewoon worden verkocht, mits deze van begin tot einde is gemaakt door één persoon. Vermeld er wel even bij dat het patroon ontworpen is door Jannie Spronk (www.nappi.nl).

Veel plezier!

 

Je kunt het patroon printen met een normale printer op A4 formaat. Let op dat je de juiste afdrukstand kiest en meet voor de zekerheid het vierkantje op de print even na. Dit moet 3 x 3 cm. zijn. Dan heb je het patroon op het juiste formaat afgedrukt. Knip het patroon uit. Het patroon is exclusief naadtoeslag getekend.

Recht van draad betekent dat je je patroon in de lengte van de stof moet leggen. Doe je dat niet? Dan kan het gebeuren dat je kledingstuk gaat vervormen en daardoor niet mooi valt. Zonde van je werk!

Leg het patroon op de bovenstof en knip de luier met een rand van 1 cm. extra stof uit. Dit is de naadtoeslag. Knip de voering van de luier op dezelfde manier uit. 

 

 

We gaan nu het klittenband plaatsen. Het klittenband bestaat uit een hard gedeelte met een soort haakjes en een zacht gedeelte.

 

Neem het harde gedeelte van het klittenband en knip het midden door. Leg het met de bovenkant (dit is de kant met de haakjes) op de goede kant van de voering, aan iedere kant een stuk, zoals afgebeeld op de foto links. Als het een beetje vastplakt aan de voering, dan zit het op de juiste manier.

 

 

 

 

 

 

Leg daarna de bovenstof met de goede kant op de goede kant van de voering en speld vast. Stik nu de twee gedeelten op elkaar met het klittenband ertussen. Laat aan de achterkant van de luier een stukje van ongeveer 5 cm. open. Deze opening wordt straks gebruikt om de luier naar de goede kant te kunnen keren., het zogenaamde keergat.

De naadtoeslag is nu 1 cm. breed. Knip deze terug naar 0,5 cm. Zet kleine knipjes in de rondingen van de luier,  maar let op dat je niet in het stiksel knipt. Het inknippen is belangrijk, omdat anders de rondingen gaan trekken en dat wil je niet. Knip daar waar het klittenband zit de hoekjes schuin af. 

 

 

Trek daarna voorzichtig de goede kanten van de luier naar buiten via het keergat. Druk voorzichtig met een stomp voorwerp de naden goed naar buiten. Je hebt hiervoor speciaal gereedschap, maar het gaat ook met de achterkant van een potlood of kwastje. Druk de hoekjes bij het klittenband goed naar buiten. Strijk eventueel plat.

Speld de opening dicht en stik de luier vlak langs de rand met een enkel stiksel door, waarbij je tegelijkertijd het keergat dicht stikt.  Hierdoor is ook het klittenband nog eens extra vastgezet én piept de voering niet naar buiten.  

 

 

 

 

Bevestig nu het zachte gedeelte van het klittenband aan één stuk op de aangegeven plaats op de voorkant van de luier. Als het goed is, haakt bij het sluiten van de luier het harde gedeelte met de haakjes precies in het zachte gedeelte op de voorkant, waar de buik van de pop zit. Pas de luier bij de pop en knip eventueel de harde kant van het klittenband op maat. Het klittenband moet elkaar niet overlappen als je de luier sluit. 

 

De luier is nu klaar. Fluitje van een cent toch?

Het is een leuk project om restjes stof in te verwerken. Denk ook eens aan het hergebruiken van een kledingstuk wat je kind te klein is geworden. Recyclen is helemaal hip!

Je gaat er vást en zeker nog een paar maken. Want een pop moet toch wel een paar keer per dag verschoond worden, net als  een échte baby!

Wil je nog meer kleertjes voor de pop  maken?

Er staan nog heel veel leuke patronen op de website.

Je vind ze hier:

Voor pop van 40-45 cm.

en hier:

Voor pop van 32-36 cm.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Hannie Habraken
2 jaar geleden

ik wil graag de poppen luiers kopen eof gratis met vriendelijke groet Hannie Habraken

Wilma Nijhof
een jaar geleden

Graag het patroon van de luier

Esther
3 maanden geleden

Ik wil graag de patronen van Poppen luiers
Ik maak zonnekind Poppen
Kom zeer zeker ook patronen kopen
Grt Esther