Gratis patroon wantjes voor de pop

Gepubliceerd op 19 december 2021 om 17:35

Het is bijna Kerstmis 2021! Wederom een kerst in lockdown. Dat betekent: weinig bezoek krijgen en weinig bezoek aan anderen brengen. Maar wel een heleboel extra tijd om thuis lekker te gaan fröbelen.

Daarom dacht ik: is het niet leuk om een gratis patroon weg te geven? Gewoon een beetje extra liefde van mij, voor jou, zodat jij op jouw beurt een poppenkind weer heel blij kunt maken.

Deze keer is het een super klein, maar fijn breipatroon van een paar wantjes voor de pop. Je hebt er maar een heel klein restje breigaren voor nodig. Door de lockdown kunnen we niet zo maar eventjes naar de winkel gaan om een bolletje wol te gaan kopen. Dus pak je bak met restjes breigaren en ga aan de slag.

 

De wantjes passen zowel Baby Born als Paola Reina Gordi. De handjes van deze poppen zijn ongeveer even groot (al zou je dat niet zeggen). Bovendien trekken ze gemakkelijker aan als ze wat ruimer zijn. Met name de Gordi heeft nogal wijd uitstaande vingers, die gemakkelijk achter het wantje blijven hangen.

Natuurlijk bevestigen we een koord aan de wantjes tegen het kwijtraken. Hoe je het koord maakt staat ook in de werkbeschrijving. 

 

Dit patroon is alleen bestemd voor eigen gebruik. Niets van dit patroon mag worden gepubliceerd, niet worden doorverkocht, of voor wederverkoop gebruikt, zonder mijn toestemming.

Wel mogen de kleertjes gewoon worden verkocht, mits ze van begin tot einde zijn gemaakt door één persoon. Vermeld er wel even bij dat het patroon ontworpen is door Jannie Spronk (www.nappi.nl).

Veel plezier!

 

 

Je hebt nodig:

Restje breigaren geschikt voor naalddikte 3 ½ (ik gebruikte maar 7 gram Supersoft van Zeeman)

2 breinaalden nr. 3 en twee breinaalden nr. 3 ½

Stopnaald om de wantjes dicht te naaien

Eventueel een haaknaald nr. 3 voor het koord.

 

Gebruikte steken:

Boordsteek 1e naald:*1 steek recht, 1 steek averecht* herhalen, 2e naald steken breien zoals ze zich voordoen. Deze twee naalden steeds herhalen.

Tricotsteek: heengaande naald recht, teruggaande  naald averecht , dit steeds herhalen.

 

Werkbeschrijving:

Zet 26 steken op met naalden nr. 3 en brei 8 naalden boordsteek.

Ga verder met naalden nr. 3 ½ in tricotsteek en meerder in de eerste naald verdeeld 4 steken. Er staan nu 30 steken op de naald. Brei tot een totale hoogte van 5 cm. (voor de Gordi eventueel tot 4 cm.)

We gaan nu de kop van het wantje breien.

Verdeel het werk in tweeën en markeer het midden. Aan iedere kant van de markering bevinden zich 15 steken. (zie foto 1)

Minder op de goede kant van het werk als volgt:

2 st. breien, 1 st. recht afhalen, 1 st. breien, de afgehaalde st. over de gebreide st. halen, breien tot 3 st. voor de markering in het midden, 2 st. samenbreien, 1 st. breien.

Je bent nu bij de markering.

We breien verder als volgt: , 1 st. breien, 1 st. recht afhalen, 1 st. breien, de afgehaalde st. over de gebreide st. halen, breien tot er nog 4 st. op de naald staan, 2 st. samenbreien, 2 st. breien. Je bent aan het einde van de naald.

Brei de teruggaande naald averecht.

Minder op dezelfde manier nog 2 x. Je hebt dan nog 18 st. op de naald. Brei de teruggaande naald averecht. Kant de steken af en verwijder de markering. Je werk ziet er nu uit als op foto 2.

Werk de draadjes weg (of gebruik ze om de wantjes dicht te naaien), vouw de beide helften van de wantjes met de goede kanten op elkaar en naai de kop en de zijkant van het wantje dicht.

Brei op dezelfde manier nog een wantje.

 

 

Foto 1

Foto 2

Haak voor het koord een ketting van lossen op de gewenste lengte (mijn koord is 35 cm lang) en bevestig dit stevig op de naad van beide wantjes. Wil je een dikker koord? Haak dan op de lossen eerst een toer vasten en bevestig daarna het koord.

Wat ik zelf ook heel vaak doe is een koord draaien van een aantal draden breigaren.

Hoe dit werkt kun je bijvoorbeeld hier vinden:

Handwerkles - Gedraaid koord

 

Tip: brei er een mutsje bij. Hier kun je ze vinden, voor diverse poppen. 

Gratis patronen / Patronen | Nappi.nl

Wil je de set helemaal compleet maken? Een sjaal is ook zó gebreid.

Brei de sjaal met naald 3 ½ . Zet het aantal steken op in de gewenste breedte van de sjaal en brei boordsteek tot je de juiste lengte hebt voor een sjaal. Kant de steken losjes af en werk de draadjes netjes weg.

Je kunt eventueel franjes aan de sjaal maken. Of trek de uiteinden met een draad samen en bevestig een pompon aan de uiteinden.

Hier kun je vinden je hoe je een pompon maakt.

Techniek 10: pompons maken - karton - YouTube

 

Heel veel plezier met het patroon. Laat je me even weten of het gelukt is?

 

Dit patroon is namelijk nog niet getest. Ik wilde het patroon graag meteen met jullie delen en had geen tijd meer om mijn vaste tester Sylvia (die lieve schat van BySyl poppenkleertjes) te vragen het patroon kritisch te testen. (Iets met: er borrelt een idee op wat meteen uitgevoerd móet worden….. )

Daarom vind ik het heel fijn als je even doorgeeft of het allemaal duidelijk beschreven is en of er eventueel een fout in staat. Dan kan ik het in het patroon aanpassen. Alvast bedankt voor de feedback.

 

 UPDATE: inmiddels is Sylvia zo lief geweest het patroon te testen. En ja hoor, ze haalde er nog een klein dingetje uit, wat ik inmiddels heb aangepast. Ze is gewoon onmisbaar, hahaha.

 

Ik wens jullie allen een hele fijne Kerst en een heel mooi, gezond en creatief 2022.

Stay Safe and Positive!

 

Met een warme groet, Jannie

 

PS. Als je deze blog leest als we al lang weer van die vervelende lockdown af zijn, dan zijn deze wantjes nog steeds leuk om te maken!

Reactie plaatsen

Reacties

Yvonne
een jaar geleden

Mag ik het jaspatroon gebruiken voor premature baby's in Sofia R'dam